Cara Nak Buat Cekodok Pisang Sedap

Entri ringkas kali ni che mat nak kongsikan resipi cekodok pisang. Supaya adunan tak melekat Letak sedikit tepung beras untuk dapatkan cekodok pisang yang cantik.


Resipi Cekodok Pisang Lembut Oleh Aznie Khasri Cookpad

Mudah dan sedap tau.

. Tidak perlu air ya. Terima kasih Nana Ereena untuk perkongsian resipi Cekodok Pisang ini. Terima kasih untuk Khadijah Jaafar perkongsian resipi Cekodok Pisang Rangup ini.

Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. ½ kg pisang kapas emas awak berangan yang masak ranum 1. ½ sdt baking soda.

Cekodok atau dipanggil juga sebagai jemput pisang. Mudahkan nak buat cekodok ni. Sedap rangup di luar tapi lembut di dalam.

34 camca teh soda bicarbonat. Dulu kalau buat cekodok selalu fail. Kudapan untuk minum petang.

Lecek pisang betsama gula garam n sida bikarbonate 2. Sama ada keras boleh baling ke dinding atau pun bentuknya tak membulat macam bukan rupa sekodok dah. Namun walaupun mudah nak buat jika sukatannya salah adunannya akan jadi keras sebab terlebih tepung mahupun terlembik dan berminyak-minyak.

Bahan yang diperlukan untuk membuat cekodok pisang goreng rangup adalah seperti berikut. Semua bahan di atas dimasukkan ke dalam bekas kecuali tepung gandum. 1 sudu kecil soda bikarbonat.

Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. 50 g tepung terigu. 2 sudu besar tepung beras.

14 sudu soda bikarbonat. Senang je nak buat. 1 sudu besar gula.

Masukkan gula dan garam. 1 sudu kecil baking powder. 10 biji pisang dilenyek dan ketepikan.

Kalau nak cekodok pisang kita ni nampak membulat dengan cantik bolehlah ditambah dengan. Lagipun bahan-bahan yang diperlukan mudah untuk dijumpai dan murah. 1 cawan pisang 12 cawan tepong gandom.

Memang ini resipi mudah dibuat tetapi tak semua orang boleh buat. Masukkan sekali baking powder jika suka. 1 cawan tepung gandum haha sori tertinggaltadi 14 camca teh garam halus.

Lagi sedap dimakan dengan kerangupan di luar dan lembut di dalam. 1 sudu kecil garam. Sebenarnya ada cara nak buat cekodok lembut dan sedap ni.

1 sudu kecil baking soda. Gaul sebati jangan dikisar yer nanti tak sedap. Resepi Cekodok Pisang ini kiriman Kak Raja.

Cara membuat cekodok pisang 2 buah pisang kepok haluskan 4 sdm tepung terigu 2 sdt tepung maizena 1 sdm gula pasir 1 sdm susu bubuk 14. Sebatikan semua bahan dan goreng dalam minyak yang panas. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati.

Cekodok jadi macam tu disebabkan oleh bancuhan adunan yang tak menjadi. 7 biji pisang masak ranum pisang emaspisang awak 2 sudu besar gula perang boleh gunakan gula putih 1 ¼ cawan tepung gandum. Jangan terlebih gandum nanti adunan keras dan tak sedap.

50 g tepung beras. Pertama lenyekkan 4 biji pisang ke dalam bekas sehingga hancur. CARA MEMBUATNYA - Kupas pisang lecek bersama gula garam dan soda bikarbonate hingga hancur.

Masukkan gula dan garam. Petang-petang makan cekodok pisang dah menjadi kebiasaan orang ramai. Sekiranya adunan nampak keras tambahkan lagi pisang.

Tapi resepi ni sangat sesuai buat anda yang baru nak belajar memasak. Kalau nak cekodok pisang kita ni nampak membulat dengan cantik bolehlah ditambah dengan bikarbonat. Ingat goreng dengan api sederhan sehingga masak dan siap dihidangkan.

Cekodok pisang yang sedap mestilah manis rasa pisang lembut lembik dan sedikit garing pada kulitnya. Basahkan tangan dengan air dan bulat-bulatkan cekodok tadi. 2 sudu besar Planta.

4 sudu besar gula pasir. ½ sudu kecil garam menaikkan rasa lemak 1 sudu kecil baking powder. Daripada membelinya diluar lebih baik buat sendiri.

Lagi sedap kalau dapat hidang. Dah siap nanti bolehlah hidang dengan kopi atau teh panas. Pisang dikupas kulit dan dilenyek hancur dengan menggunakan garfu.

Bahan-Bahan Resepi Cekodok Pisang. Hidangan untuk 4 orang. Bukanlah nak kata kita ni pandai sangat tapi bila buat dan menjadi dengan elok resipinya bagus kita simpan dalam blog untuk rujukan sendiri dan mereka yang memerlukan.

Gaul adunan hingga rata. Gula dan garam secukupnya. 8 bj pisang emas 34 st soda bikabonate 1 sb gula perang 1 c tepung gandum Garam Minyak.

Cara-cara Buat Cekodok Pisang. 1 cawan pisang dilecek 12 cawan tepung gandum. Cara membuat cekodok pisang gebu.

750 g pisang setengah dihaluskan setengah lagi dipotong dadu. 100 g tepung gandum. Masing masing nak lepaskan kerja dan tanggungjawab sendiri pada orang lain.

Basahkan hujung jari dengan sedikit air jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas. 14 sudu soda bikarbonat. Apa kata jom cuba ikut resepi yang dikongsikan oleh Hana A Razak ni.

Jadi kalau 4 cawan pisang 2 cawan tepong gandum. 1 camca besar gula peerang 13 camca besar gula halus. Kami nak kongsikan kepada anda cara untuk membuat kudapan minum petang.

2 cawan lebih sikit tepung gandum. Makan dengan secawan kopi perfect rasanya. Cara Membuat Resepi Cekodok Pisang.

Kemudian masukan ½ cawan tepung gandum dan 1 sudu tepung beras. Masuk tepung dan gaul rata 3. Jom la kita ngap.

Panaskan minyak dan buat adunan kecil-kecil guna sudu atau jari dan masukkan ke dalam. Assalammualaikum salam semua. Gaul sebati jangan dikisar yer nanti tak sedap.

Nampak gebu je bahagian dalam cekodok ni. 100 g tepung beras. Terima kasih kepada Azni Achik.

Tak perlu masa yang lama nak buat. Cekodok Pisang antara resipi yang mudah disediakan untuk hidangan minum petang. 1 sudu tepung beras.

Cara membuat cekodok pisang gebu. Pisang yang sedap untuk buat cekodok pisang emas. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya.


Resipi Cokodok Pisang Sedap Lembut Tak Serap Minyak


Resipi Cokodok Pisang Sedap Lembut Tak Serap Minyak


Resipi Cekodok Pisang Rangup Di Luar Gebu Di Dalam Tak Serap Minyak Wanita Ni Kongsikan Caranya Keluarga


Resepi Cekodok Pisang Simple Rangup Dan Lembut Bidadari My

Comments

Popular posts from this blog

Cara Nak Buat Power Point Bahasa Melayu Kuno

Aaron Burr Alexander Hamilton Duel